Bc. Lenka ŠEDIVÁ

Diplomová práce

Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století

The importance of the national cuisine for Czech national consciousness in the 19th-century Bohemia
Anotace:
Cílem práce je analýza významu kuchyně pro české národní vědomí v průběhu 19. století. Jejím záměrem je prokázat, že fenomén české kuchyně, kodifikované první českou moderní kuchařskou knihou Magdaleny Dobromily Rettigové, představoval jedno z nejvlivnějších médií pro utváření českého národního vědomí a sebevědomí, čímž významně přispěla k emancipaci české kultury a českého národa. Vzhledem ke skutečnosti …více
Anotace:
ví a atribut moderního českého národa.
Abstract:
The goal of this thesis is to examine the significance of national cuisine for the Czech national consciousness during the nineteenth century. As it attempts to prove, the phenomenon of Czech cuisine, codified through the first modern Czech cookbook in 1826 written by the first Czech woman writer Magdalena Dobromila Rettigova, represented a significant medium for the dissemination of a new national …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 4. 2016
Zveřejnit od: 31. 12. 2999

Obhajoba závěrečné práce

  • Vedoucí: PhDr. Lukáš Novotný, Ph.D.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

ŠEDIVÁ, Lenka. Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století. Plzeň, 2016. diplomová práce (Mgr.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta filozofická

Plný text práce

Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, Fakulta filozofická
Vázaný výtisk práce naleznete v Univerzitní knihovně ZČU, více na http://www.knihovna.zcu.cz/kvalifikacni-prace/