Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století – Bc. Lenka ŠEDIVÁ
Bc. Lenka ŠEDIVÁ
Diplomová práce
Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století
The importance of the national cuisine for Czech national consciousness in the 19th-century Bohemia
Anotace:
Cílem práce je analýza významu kuchyně pro české národní vědomí v průběhu 19. století. Jejím záměrem je prokázat, že fenomén české kuchyně, kodifikované první českou moderní kuchařskou knihou Magdaleny Dobromily Rettigové, představoval jedno z nejvlivnějších médií pro utváření českého národního vědomí a sebevědomí, čímž významně přispěla k emancipaci české kultury a českého národa. Vzhledem ke skutečnosti …víceAnotace:
ví a atribut moderního českého národa.Abstract:
The goal of this thesis is to examine the significance of national cuisine for the Czech national consciousness during the nineteenth century. As it attempts to prove, the phenomenon of Czech cuisine, codified through the first modern Czech cookbook in 1826 written by the first Czech woman writer Magdalena Dobromila Rettigova, represented a significant medium for the dissemination of a new national …víceKlíčová slova
kuchyně kuchařská kniha moderní kuchařská kniha nacionalismus český nacionalismus kulinářský nacionalismus české národní obrození vlastenectví Magdalena Dobromila Rettigová staročeská kuchyně tradice spisovatelka hospodyně kulinářská kultura česká kuchyně francouzská kuchyně anglická kuchyně 19. století 18. století identita národ moderní národ vymezení se češtví emancipace ženy recepty národní pokrm kulturní antropologie socilogie jídla dějiny jídla kulinářská historie sociální dějiny
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 4. 2016
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: PhDr. Lukáš Novotný, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
ŠEDIVÁ, Lenka. Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století. Plzeň, 2016. diplomová práce (Mgr.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta filozofická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, Fakulta filozofickáVázaný výtisk práce naleznete v Univerzitní knihovně ZČU, více na http://www.knihovna.zcu.cz/kvalifikacni-prace/
ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI
Fakulta filozofickáMagisterský studijní program / obor:
Humanitní studia / Evropská kulturní studia
Práce na příbuzné téma
-
1. Teoretická část:\nl{} Fakt a fikce v dokumentární fotografii 2. Praktická část: a) Magdalena Dobromila Rettigová - kuchařka b) Volný soubor - Zbytky
Jitka TILY -
Biedermeier a Magdaléna Dobromila Rettigová
Petra TUREČKOVÁ -
Literární dílo Magdaleny Dobromily Rettigové v literární kultuře 20. století
Zuzana Krivošová -
Proměny dívčí normativní literatury 19. století se zaměřením na tvorbu Magdaleny Dobromily Rettigové, Sofie Podlipské a Elišky Krásnohorské
Martina LIGURSKÁ -
Konvence žánru kuchařské knihy a jejich překračování v současné české knižní produkci
Nikola VRÁNOVÁ -
Pokrmy na talíři všedním i svátečním, za krize i míru, aneb proměny gastronomie mezi lety 1900-1938 v českých kuchařských knihách
Vendula Cilečková -
Běloruské národní obrození na přelomu 19. a 20. století
Stanislav Kopiš -
Překladatelky ruské umělecké literatury od dob národního obrození do současnosti
Kristina KUBEČKOVÁ