Využití rostlinných extraktů při konzervaci potravin v tropických oblastech – Barbora Mlčůchová
Barbora Mlčůchová
Bachelor's thesis
Využití rostlinných extraktů při konzervaci potravin v tropických oblastech
Utilization of plant extracts for food preservation in tropical areas
Abstract:
Esenciální oleje jsou aromatické a těkavé kapaliny extrahované z rostlin. Chemické látky v těchto extraktech hrají důležitou roli v obraně rostlin, a mají často antimikrobiální vlastnosti. Zájem o jejich použití v konzervování potravin se v posledních letech zvětšuje, vzhledem ke stále více negativnímu vnímáním syntetických konzervačních látek spotřebitelem. Také nemoci přenášené potravinami jsou celosvětově …moreAbstract:
Essential oils are aromatic and volatile liquids extracted from plants. Chemicals in these extracts play an important role in plant defense and often have antimicrobial properties. The interest in their use in food preservation has increased in recent years due to the increasingly negative perception of the preservatives by the consumer. Foodborne diseases are also a growing problem worldwide, requiring …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Klára Urbanová, Ph.D.
- Reader: Iva Kučerová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MLČŮCHOVÁ, Barbora. \textit{Využití rostlinných extraktů při konzervaci potravin v tropických oblastech}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Tropical AgriSciences. 2019. Available from: https://theses.cz/id/1guljo/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta tropického zemědělstvíCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Tropical AgriSciencesBachelor programme / field:
Agricultural Specialization / Agriculture in Tropics and Subtropics
Theses on a related topic
-
Antimikrobiální aktivita extraktů z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica)
Július Zemaník -
Antimikrobiální aktivita extraktů z řepíku lékařského (Agrimonia eupatoria)
Viktor Bartošík -
Antimikrobiální aktivita hemolymfy včely medonosné, Apis mellifera L.
Miroslav Vacl -
Antibakteriální aktivita a synergický potenciál fenolických sloučenin z kůry kořenů Morus alba
Gabriela Škovranová -
Antimikrobiální aktivita rostlinných látek a možnosti jejich využití ke konzervaci potravin
Martina Janáková -
Potential of plant-derived compounds to enhance the efficiency of conventional preservatives
Michaela Poslušná -
A review of oil point identification and experimental determination of oil content of selected oilseeds
Achyuth Hanumanthappa meti -
Oil industry: Assessment of Kazakhstan’s position in international oil trade
Viktoriya Shaldina
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights