Stanovení želatinizace škrobu zrna ječmene pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer – Tomáš Cetkovský
Tomáš Cetkovský
Bachelor's thesis
Stanovení želatinizace škrobu zrna ječmene pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer
Determination of starch gelatinization of barley grain using Rapid Visco Analyzer
Abstract:
Teplota želatinizace je jedním z důležitých znaků při hodnocení kvality ječmene. Při želatinizaci dochází ke změně viskozity směsi škrobnaté látky s rozpouštědlem působením teploty. Cílem práce bylo v procesu želatinizace škrobu zrna ječmene změřit viskozitu pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer (RVA). Celkově bylo hodnoceno 36 odrůd ječmene. Byly použity 13minutové a 15minutové metody měření. Výsledky …moreAbstract:
The gelatinisation temperature is one of the important parameters in the evaluation of barley quality. During gelatinisation, the viscosity of the mixture of starchy substance and solvent is being changed by temperature. The aim of this study was to measure the viscosity in the process of starch gelatinization of barley grain using Rapid Visco Analyzer (RVA). A total of 36 barley varieties were evaluated …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 28. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 7. 6. 2023
- Supervisor: doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D.
- Reader: Tomáš Gregor, doc. Ing.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
CETKOVSKÝ, Tomáš. \textit{Stanovení želatinizace škrobu zrna ječmene pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2023. Available from: https://theses.cz/id/1parqi/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / specializace:
Plant Production / Plant Protection