Tomáš Cetkovský

Bakalářská práce

Stanovení želatinizace škrobu zrna ječmene pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer

Determination of starch gelatinization of barley grain using Rapid Visco Analyzer
Anotace:
Teplota želatinizace je jedním z důležitých znaků při hodnocení kvality ječmene. Při želatinizaci dochází ke změně viskozity směsi škrobnaté látky s rozpouštědlem působením teploty. Cílem práce bylo v procesu želatinizace škrobu zrna ječmene změřit viskozitu pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer (RVA). Celkově bylo hodnoceno 36 odrůd ječmene. Byly použity 13minutové a 15minutové metody měření. Výsledky …více
Abstract:
The gelatinisation temperature is one of the important parameters in the evaluation of barley quality. During gelatinisation, the viscosity of the mixture of starchy substance and solvent is being changed by temperature. The aim of this study was to measure the viscosity in the process of starch gelatinization of barley grain using Rapid Visco Analyzer (RVA). A total of 36 barley varieties were evaluated …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2023

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 7. 6. 2023
  • Vedoucí: doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D.
  • Oponent: Tomáš Gregor, doc. Ing.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendelova univerzita v Brně

Agronomická fakulta

Bakalářský studijní program / specializace:
Fytotechnika / Rostlinolékařství

Práce na příbuzné téma