Pomer polynenasýtených mastných kyselín n-6 a n-3 vo vzťahu k riziku srdcovo-cievnych ochorení – Lívia Gregorová
Lívia Gregorová
Bakalářská práce
Pomer polynenasýtených mastných kyselín n-6 a n-3 vo vzťahu k riziku srdcovo-cievnych ochorení
Poměr polynenasycených mastných kyselin n-6 a n-3 ve vztahu k riziku srdečně-cévních onemocnění
Anotace:
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit pomocí literárních zdrojů literární rešerši, která objasňuje korelaci mezi konzumací polynenasycených mastných kyselin n-3 a n-6 ve stravě a zároveň jejich vzájemný poměr ve stravě jako prevenci nebo zastavení progrese srdečně cévních onemocnění. Dále jsem této práci objasňovala příčiny vzniku kardiovaskulárních onemocnění, seznámila jsem se s patofyziologii těchto …víceAbstract:
The aim of the bachelor's thesis was to create literature research using literature sources to clarify the correlation between the consumption of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in the diet and also their relative proportion in the diet as a prevention or stopping the progression of cardiovascular disease. Furthermore, in this thesis I have elucidated the causes of cardiovascular diseases, …víceAbstract:
Cieľom bakalárskej práce bolo vytvoriť pomocou literárnych zdrojov literárnu rešerš, ktorá objasňuje koreláciu medzi konzumáciou polynenasýtených mastných kyselín n-3 a n-6 v strave a zároveň ich vzájomný pomer v strave ako prevenciu, či zastavenie progresie srdcovo-cievnych ochorení. Ďalej som v tejto práci objasňovala príčiny vzniku kardiovaskulárnych ochorení, zoznámila som sa s patofyziológiou …více
Jazyk práce: slovenština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 26. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 6. 6. 2023
- Vedoucí: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
- Oponent: Martina Kosařová, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
GREGOROVÁ, Lívia. \textit{Pomer polynenasýtených mastných kyselín n-6 a n-3 vo vzťahu k riziku srdcovo-cievnych ochorení}. Online. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/21vp2l/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program:
Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Vliv eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny na vybrané ukazatele zánětu u prasat.
Simona Valášková -
Chemical analysis of fatty acids and volatile substances of selected types of nuts and seeds
Morine Akuro Ndah -
Syntéza a využití isomerních sloučenin - 2-formyl-3-(N-tosyl-N-allylamino) a 3-formyl-2-(N-tosyl-N-allylamino)-4,5,6,7-tetrahydrobenzo[b]thiofenu v syntéze kondensovaných heterocyklů
Lukáš Tenora -
Vliv různého poměru n-3 a n-6 nenasycených mastných kyselin na hojení ran v experimentu
Alica Hokynková -
Brzdové systémy nákladních automobilů kategorie N2 a N3
Zdeněk Vágner