Mgr. Ihor Shysterov

Bakalářská práce

Lexiko-sémantické zvláštnosti "pojmenování jídla" v obyčejích a obřadech ukrajinského a českého národa (na podkladech lexikografických a etnografických zdrojů).

The vocabulary and semantic features of the names of meal in customs and ceremonies of the Ukrainian and Czech people (on material of lexicographic and ethnographic sources).
Abstract:
Work is focused on a comparison of Ukraine and Czech dishes in culture and everyday people. I was worked with lexemes which are called kinds of food in terms of ethnographic and cultural. In work I was described the preparation of each food and its significance in the spiritual life of the Ukrainian nation. Were find all possible translations from Ukrainian into Czech.
Abstract:
Práce je zaměřená na srovnání ukrajinských a českých pokrmů v kulturním a každodenním životě národu. Byly rozpracovávané lexémy, které nazývají druhy jídel z hlediska etnografického a kulturologického. Byla popsaná příprava každého jídla a jeho význam v duchovním životě ukrajinského národa. V práci jsou dohledané všechny možné překlady z ukrajinštiny do češtiny.
 
 
Jazyk práce: ukrajinština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 8. 6. 2010

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 15. 6. 2010
  • Vedoucí: PhDr. Taťána Juříčková, Ph.D.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta