Lexiko-sémantické zvláštnosti "pojmenování jídla" v obyčejích a obřadech ukrajinského a českého národa (na podkladech lexikografických a etnografických zdrojů). – Mgr. Ihor Shysterov
Mgr. Ihor Shysterov
Bachelor's thesis
Lexiko-sémantické zvláštnosti "pojmenování jídla" v obyčejích a obřadech ukrajinského a českého národa (na podkladech lexikografických a etnografických zdrojů).
The vocabulary and semantic features of the names of meal in customs and ceremonies of the Ukrainian and Czech people (on material of lexicographic and ethnographic sources).
Abstract:
Work is focused on a comparison of Ukraine and Czech dishes in culture and everyday people. I was worked with lexemes which are called kinds of food in terms of ethnographic and cultural. In work I was described the preparation of each food and its significance in the spiritual life of the Ukrainian nation. Were find all possible translations from Ukrainian into Czech.Abstract:
Práce je zaměřená na srovnání ukrajinských a českých pokrmů v kulturním a každodenním životě národu. Byly rozpracovávané lexémy, které nazývají druhy jídel z hlediska etnografického a kulturologického. Byla popsaná příprava každého jídla a jeho význam v duchovním životě ukrajinského národa. V práci jsou dohledané všechny možné překlady z ukrajinštiny do češtiny.Kľúčové slová
Práce je zaměřená na srovnání ukrajinských a českých pokrmů v kulturním a každodenním životě národu. Byly rozpracovávané lexémy které nazývají druhy jídel z hlediska etnografického a kulturologického. Byla popsaná příprava každého jídla a jeho význam v duchovním životě ukrajinského národa. V práci jsou dohledané všechny možné překlady z ukrajinštiny do češtiny.
Jazyk práce: Ukrainian
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 8. 6. 2010
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/i0h3p/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 15. 6. 2010
- Vedúci: PhDr. Taťána Juříčková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
SHYSTEROV, Ihor. \textit{Lexiko-sémantické zvláštnosti ''pojmenování jídla'' v obyčejích a obřadech ukrajinského a českého národa (na podkladech lexikografických a etnografických zdrojů).}. Online. Bakalárska práca. Brno: Masarykova univerzita, Faculty of Arts. 2010. Dostupné z: https://theses.cz/id/231ikx/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasaryk University
Faculty of ArtsBachelor programme / odbor:
Philology / Ukrainian Language and Literature
Práce na příbuzné téma
-
Ukrajinski nazvy posudu ta hatniogo nachynnia u kulturno-pobutovomu ogliadi v porivnnianni z cheskymy (na materiali leksykografichnyh ta etnografichnyh dzherel).
Krystyna Kuznietsova -
Srovnání ukrajinských a italských citoslovcí (na základě dramatu Luigiho Pirandella)
Daniela Boháčová -
Ekonomické sankce uvalené na Ruskou federaci a jejich důsledky pro agrární sektor EU se zaměřením na ČR v roce 2014 a první polovině roku 2015
Aneta Cempírková -
Terminologie zpracování masa a přípravy masných pokrmů v českém a ukrajinském jazyce
Patricie Capponi -
Evaluace koncepce značky Czech Specials v kontextu gastroturistiky v ČR a komparace s dalšími vybranými gastronomickými značkami a průvodci
Martina Rájková -
Gastronomické zvyklosti a preference Čechů ve srovnání s Ukrajinci
Kateryna Kosolapova -
Čočka a cizrna v jídelníčku lidí - klady a zápory
Sandra Šlajchová -
A Multiple-Parallel-Text Approach to Chinese and Czech Dish Names
Lucie Habichová