Staročeské reálie - názvy jídel. Mléko a produkty z mléka – Mgr. Marie Beňová
Mgr. Marie Beňová
Bachelor's thesis
Staročeské reálie - názvy jídel. Mléko a produkty z mléka
Old Czech realia - names of foods. Milk and products of milk
Abstract:
V této bakalářské práci jsem se zabývala vznikem a pojmenováním mléka a vybraných produktů z mléka. Při analýze těchto slov jsem postupovala od samotného vzniku pojmenování, snažila jsem se najít indoevropský kořen, podobu slova při jeho přejetí do českého jazyka i jeho podobu v jazycích ostatních, hlavně slovanských. Těžiště mé práce spočívá v porovnání podoby daných výrazů ve staré češtině a v češtině …moreAbstract:
I dealt with names of milk and some chosen milk products in this work; it means the origin and development of these names. During analysis of these words, I progressed from the very creation of the title, I tried to find Indo-European radix, form of words when they were incorporated into Czech language and its appearance in other languages, especially Slavic languages. The emphasis of my work consists …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 29. 4. 2010
Identifier:
https://is.muni.cz/th/rcnqc/
Thesis defence
- Date of defence: 7. 6. 2010
- Supervisor: PhDr. Pavla Valčáková, CSc.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasaryk University
Faculty of ArtsBachelor programme / field:
Philology / Czech Language and Literature
Theses on a related topic
-
Složení a vlastnosti ovčího mléka a jeho využití v mlékárenství.
Vendula Nováková -
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky a jejich využití v potravinářském a krmivářském průmyslu
Petra VAROUSOVÁ -
Porovnání získaných informací o množství nadojeného mléka z kontroly užitkovosti a z dojírenských systémů
Monika Žáková -
Microbiological parameters of goat´s milk yogurts and sheep´s milk yogurts
Aneta Náplavová -
Potravinová intolerance se zaměřením na výrobky z mléka a sóji
Lucie Vyvážilová -
Průzkum trhu fermentovaných výrobků z kozího mléka
Anna Chodorová -
Rheologické vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků z kozího mléka
Dominika Ziková -
Motivace zvířecích názvů nemocí ve staré češtině a dnes
Adéla ŽŮRKOVÁ