Bc. Jana Jašková

Master's thesis

Texturní a barevné vlastnosti sýrů ošetřených extracelulárními enzymy

Textural and color properties of cheeses treated with extracellular enzymes
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá texturními a barevnými vlastnostmi sýrů ošetřenými extracelulárním enzymem. Vzorky sýrů zrály po dobu třech týdnů. Pro stanovení texturních vlastností sýrů byla použita penetrační a kompresní metoda. Barva sýrů byla měřena na spektrofotometru CM 3500d. Nejnižší pevnost stanovenou penetrační metodou měl vzorek s lakázou po výrobě (0,55 ± 0,07 N) a nejvyšší pevnost vykazovat …more
Abstract:
This diploma thesis deals with textural and color properties of cheeses treated with an extracellular enzyme. The cheese samples were matured for three weeks. The penetration and compression method was used to determine the textural properties of the cheeses. The color of the cheeses was measured on a CM 3500d spectrophotometer. The lowest strength determined by the penetration method had the sample …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2023

Thesis defence

  • Date of defence: 29. 5. 2023
  • Supervisor: doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.
  • Reader: Hana Mášová, MVDr.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Master programme / specializace:
Food and Beverage Human Nutrition / Food Technology

Theses on a related topic

  • No theses on a related topic available.