Hrachová aminoxidasa a aminy v pivu – Bc. Tereza SMOLKOVÁ
Bc. Tereza SMOLKOVÁ
Bakalářská práce
Hrachová aminoxidasa a aminy v pivu
Pea amine oxidase and amines in beer
Anotace:
Biogenní aminy vznikají především dekarboxylací příslušných aminokyselin a jsou dále oxidovány aminoxidasami (EC 1.4.3.21, EC 1.4.3.22) na příslušné aldehydy. Biogenní aminy se přirozeně vyskytují v potravinách, přičemž jejich množství se může výrazně zvýšit mikrobialní kontaminací. Ve vyšších koncentracích jsou biogenní aminy (zejména histamin a tyramin) toxické. V rámci experimentální části práce …víceAbstract:
Biogenic amines are formed primarily by decarboxylation of the respective amino acids and are further oxidized by the amine oxidases (EC 1.4.3.21, EC 1.4.3.22) to the corresponding aldehydes. Biogenic amines are naturally occurring in food. Their concentration can be increased by microbial contamination. At higher concentrations, biogenic amines are toxic, especially histamine and tyramine. In the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 11. 5. 2018
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 11. 6. 2018
- Vedoucí: Mgr. Jan Frömmel, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
SMOLKOVÁ, Tereza. Hrachová aminoxidasa a aminy v pivu. Olomouc, 2018. bakalářská práce (Bc.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 11. 5. 2020 dostupné: světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI, Přírodovědecká fakultaUNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biochemie / Biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Detekce biogenních aminů z pohledu indikátoru kažení potravin u vybraných druhů ryb
Daniela Jurečková -
Detekce biogenních aminů u konzervovaných výrobků z ryb
Tereza Zátopková -
Detekce biogenních aminů v průběhu zrání přírodních sýrů
Andrea ČABLOVÁ -
Detekce biogenních aminů v sýrech zrajících pod mazem
Eva THEIMROVÁ -
Moderní senzorové a biosenzorové přístupy pro detekci biogenních aminů v potravinách
Sofia Bushueva -
Stanovení biogenních aminů ve víně
Michaela Novotná -
Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných bakterií rodů Enterococcus a Staphylococcus
Pavel PLEVA -
Obsah biogenních aminů v naturálních vínech
Zuzana Chňoupková
Název
Vložil
Vloženo
Práva