Stanovení vybraných vitaminů skupiny B v mléce metodou HPLC – Bc. Jaroslav Valenta
Bc. Jaroslav Valenta
Master's thesis
Stanovení vybraných vitaminů skupiny B v mléce metodou HPLC
Determination of selected B group vitamins in milk using HPLC
Abstract:
Vitaminy rozpustné ve vodě jsou pestrou skupinou biologicky aktivních látek různé chemické povahy zahrnující thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselinu pantothenovou (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), kyselinu listovou (B9), kobalamin (12) a vitamin C. Většina ve vodě rozpustných vitaminů zaujímá roli koenzymů důležitých enzymů. Hydrofilní vitaminy je nutné neustále doplňovat stravou. Mléko …moreAbstract:
The Water-soluble vitamins (WSV) are a diverse group of biologically active substances of different chemical natures, including thiamine (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantothenic acid (B5), pyridoxine (B6), biotin (B7), folate (B9), cobalamin (12) and vitamin C. Most of the water-soluble vitamins takes act as coenzymes of important enzymes. Hydrophilic vitamins need to be continuously supplemented …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2018
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
- Reader: Jana Dolejšková, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
VALENTA, Jaroslav. \textit{Stanovení vybraných vitaminů skupiny B v mléce metodou HPLC}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2018. Available from: https://theses.cz/id/2sc2tk/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Animal Science / Animal Science
Theses on a related topic
-
Sledování úbytku laktózy během fermentace mléka s použitím HPLC-RI
Kateřina Chodáková -
Optimalizece stanovení fytoestrogenů pomocí HPLC-MS
Alena Goišová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights