Využití DNA barcodingu k detekci falšování potravin – Tereza Mikysková
Tereza Mikysková
Bachelor's thesis
Využití DNA barcodingu k detekci falšování potravin
Application of DNA barcoding for food fraud detection
Abstract:
Za falšování potravin je považováno úmyslné klamání zákazníka, nejčastěji za účelem ekonomického zisku. Může jím být například substituce, ředění, přidávání nežádoucích a nedeklarovaných příměsí a nesprávné označování. Nejčastěji jsou falšovány drahé komodity, jako je víno a ryby. Dnes se pro autentizaci potravin využívá mnoho metod, ale pozornost je věnována zejména metodám molekulárním, jako je např …moreAbstract:
Food fraud is considered to be the intentional deception of a customer, usually for ecenomic gain. This may include, for example, substitution, dilution, addition of undesirable and undeclared additives and mislabeling. Most commonly adulterated comodities include expensive comodities such as vine and fish. Today, many methods are used to authenticate food, but the focus is on molecular methods such …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 23. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Jakub Vašek, Ph.D.
- Reader: Petra Hlásná Čepková, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MIKYSKOVÁ, Tereza. \textit{Využití DNA barcodingu k~detekci falšování potravin}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/35607w/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA
Jana BRUŠTÍKOVÁ -
Falšování potravin živočišného původu
Jakub Tesař -
Laboratorní metody pro autentifikaci potravin
Silvie HRADILOVÁ -
qPCR diagnostika střevního prvoka \kur{Blastocystis} sp. v souboru vzorků od zdravých lidí
Martina ŠLOUFOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights