Chemické složení tzv. sloní kávy ve srovnání s konvenčně zpracovanými kávovými zrny (Coffea sp.; Rubiaceae) – Bc. Jan Hájíček
Bc. Jan Hájíček
Master's thesis
Chemické složení tzv. sloní kávy ve srovnání s konvenčně zpracovanými kávovými zrny (Coffea sp.; Rubiaceae)
Chemical composition of so-called elephant coffee in comparison to conventionally processed coffee beans (Coffea sp.; Rubiaceae)
Abstract:
Káva se řadí mezi jednu z nejpopulárnějších světových komodit, kterou denně konzumují miliony lidí. Nejvýznamnější jsou odrůdy Arabiky a Robusta, avšak v posledních letech došlo k nárůstu zájmu o exotičtější varianty, které nabízejí nevšední zážitek. Může se jednat o kávy, u kterých není využíván klasický způsob suchého či mokrého zpracování. Jedná se například o takzvanou „honey“ metodu, či metody …moreAbstract:
Coffee ranks among the most popular global commodities, consumed by millions of people every day. The most significant varieties are Arabica and Robusta, but in recent years, there has been a surge in interest in more exotic variants that offer unique experiences. These may involve methods of processing other than the classic dry or wet techniques, such as the so-called "honey" method or methods involving …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 20. 5. 2024
- Supervisor: doc. Ing. Jan Tauchen, Ph.D.
- Reader: Johana Rondevaldová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HÁJÍČEK, Jan. \textit{Chemické složení tzv. sloní kávy ve srovnání s~konvenčně zpracovanými kávovými zrny (Coffea sp.; Rubiaceae)}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/36tzq5/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Aktivita antioxidantů u vybraných druhů řas za působení abiotického stresu
Adam Slavík -
Antioxidační aktivita vybraných antioxidantů pro oxidačně zasychající nátěrové hmoty.
Radek Janecký -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita v různě zbarvených hlízách odrůd brambor
Sebastian Holaza -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita ve vybraných druzích obilovin
Martin Liška -
Antioxidant activitiy of kolaviron, complex of biflavonoids from Garcinia kola
Barbora Šírová -
Antioxidační aktivita nápoje Kombucha z různých druhů čajů
Karina Prikhodko -
Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils and supercritical carbon dioxide extracts of Asian spices against food pathogens in liquid and vapor phase
Kateřina Vihanová -
Wood Extractive Compounds - Extraction, Chemical composition, Biological activity, Native durability
Pavel Sablík
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights