Možnosti přenosu antibiotické rezistence u grampozitivních koků izolovaných z drůbeže – Soňa Šimčíková
Soňa Šimčíková
Bakalářská práce
Možnosti přenosu antibiotické rezistence u grampozitivních koků izolovaných z drůbeže
Transmission mechanisms of antibiotic resistance in gram-positive cocci isolated from poultry
Anotace:
Bakalářská práce pojednává o antibiotické rezistenci bakterií izolovaných z drůbežího masa. Nejprve je popsána historie antibiotik, jejich dělení a mechanismy účinku jednotlivých antibiotik. Dále se práce zabývá antibiotickou rezistencí, možnosti jejího vzniku a mechanismy šíření rezistentních bakterií v procesu od "od farmy po vidličku" se zaměřením na drůbežářský průmysl. Rovněž jsou v práci zmíněny …víceAbstract:
This thesis discusses the antibiotic resistance of bacteria isolated from poultry meat. First, the history of antibiotics, their division and the mechanisms of action of individual antibiotics are described. Furthermore, the thesis deals with antibiotic resistance, the possibilities of its occurrence and the mechanisms of the spread of resistant bacteria in the process from "farm to fork" with a focus …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 5. 2023
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠIMČÍKOVÁ, Soňa. \textit{Možnosti přenosu antibiotické rezistence u grampozitivních koků izolovaných z drůbeže}. Online. Bakalářská práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/3ce8d2/.
Jak správně citovat práci
Šimčíková, Soňa. Možnosti přenosu antibiotické rezistence u grampozitivních koků izolovaných z drůbeže. Zlín, 2023. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Technologie a hodnocení potravin / Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie
Práce na příbuzné téma
-
Horizontální přenos genů antibiotické rezistence v rámci rodu Staphylococcus
Zuzana Benešová -
Stanovení mechanismu antibiotické rezistence u klinických izolátů Staphylococcus aureus
Pavla Kočková -
Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z vodní drůbeže a z prostředí jejich chovu
Adéla Rajnochová -
Staphylococcus aureus jako významný alimentární patogen
Lucie Nevtípilová -
Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z potravin
Ivana Huňová