Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu – Barbora Nesládková
Barbora Nesládková
Bachelor's thesis
Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu
Fish Collagen as un Untraditional Source for Preparation of Gelatines and Hydrolysates
Abstract:
Spotřeba želatiny se každoročně zvyšuje v řádech desítek tun celosvětově. Kromě samotné spotřeby se zvyšuje i poptávka po alternativních zdrojích, neboť tradiční zdroje, jako jsou vepřové a hovězí kůže a skelety, jsou stále častěji odmítány s ohledy na kulturní, zdravotní i výživové aspekty. V této práci jsme se zaměřili na optimalizaci extrakčního procesu želatiny s myšlenkou zužitkovat odpadní produkty …moreAbstract:
Gelatin consumption has been rising in units of tons annually. As well as the general consumption, demand for alternative sources have been growing too. Traditional sources, like bovine and pork skins or skelets, are rejected more often by the culturar, health or even nutritional aspect. The aim of this thesis was to optimalise extraction conditions, which would allow us to reuse food industries byproducts …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 5. 2024
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
NESLÁDKOVÁ, Barbora. \textit{Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu}. Online. Bachelor's thesis. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology. 2024. Available from: https://theses.cz/id/3d4tdi/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Nesládková, Barbora. Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu. Zlín, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyBachelor programme / field:
Food Technology and Assessment / Food Biotechnology and Applied Microbiology
Theses on a related topic
-
Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen
Aneta Polaštíková