Barbora Nesládková

Bachelor's thesis

Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu

Fish Collagen as un Untraditional Source for Preparation of Gelatines and Hydrolysates
Abstract:
Spotřeba želatiny se každoročně zvyšuje v řádech desítek tun celosvětově. Kromě samotné spotřeby se zvyšuje i poptávka po alternativních zdrojích, neboť tradiční zdroje, jako jsou vepřové a hovězí kůže a skelety, jsou stále častěji odmítány s ohledy na kulturní, zdravotní i výživové aspekty. V této práci jsme se zaměřili na optimalizaci extrakčního procesu želatiny s myšlenkou zužitkovat odpadní produkty …more
Abstract:
Gelatin consumption has been rising in units of tons annually. As well as the general consumption, demand for alternative sources have been growing too. Traditional sources, like bovine and pork skins or skelets, are rejected more often by the culturar, health or even nutritional aspect. The aim of this thesis was to optimalise extraction conditions, which would allow us to reuse food industries byproducts …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 5. 2024

Thesis defence

  • Supervisor: prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Nesládková, Barbora. Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu. Zlín, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Bachelor programme / field:
Food Technology and Assessment / Food Biotechnology and Applied Microbiology

Theses on a related topic