Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu – Barbora Nesládková
Barbora Nesládková
Bakalářská práce
Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu
Fish Collagen as un Untraditional Source for Preparation of Gelatines and Hydrolysates
Anotace:
Spotřeba želatiny se každoročně zvyšuje v řádech desítek tun celosvětově. Kromě samotné spotřeby se zvyšuje i poptávka po alternativních zdrojích, neboť tradiční zdroje, jako jsou vepřové a hovězí kůže a skelety, jsou stále častěji odmítány s ohledy na kulturní, zdravotní i výživové aspekty. V této práci jsme se zaměřili na optimalizaci extrakčního procesu želatiny s myšlenkou zužitkovat odpadní produkty …víceAbstract:
Gelatin consumption has been rising in units of tons annually. As well as the general consumption, demand for alternative sources have been growing too. Traditional sources, like bovine and pork skins or skelets, are rejected more often by the culturar, health or even nutritional aspect. The aim of this thesis was to optimalise extraction conditions, which would allow us to reuse food industries byproducts …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 5. 2024
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Nesládková, Barbora. Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu. Zlín, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Technologie a hodnocení potravin / Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie
Práce na příbuzné téma
-
Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen
Aneta Polaštíková -
Extrakce kolagenních produktů z nevyužitých částí drůbeže
Aneta Polaštíková -
Slepičí běháky jako netradiční zdroj kolagenu
Linh Thi Hong Ngo -
Vedlejší produkty ze zpracování zvěřiny jako netradiční zdroj kolagenu
Jakub Dvořák