Jana Peňáková
Bachelor's thesis
Kritické zhodnocení pojmu "superpotravina"
Critical evaluation of the concept of "superfood"
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá pojmem “superpotravina“ a za cíl si klade jeho kritické zhodnocení. Vymezuje tento pojem a objasňuje ošetření legislativou. Specifikuje fyziologické účinky vybraných složek superpotravin, jako jsou vláknina, hodnotné tuky, vitaminy, minerální látky, antioxidanty a proteiny. Práce se zaměřuje na vybrané druhy tuzemských superpotravin, na jejich složení a příznivé účinky …moreAbstract:
The bachelor thesis deals with the term "superfood" and aims at its critical evaluation. It defines this term and clarifies treatment by legislation. It specifies the physiological effects of selected superfoods, such as dietary fiber, healthy fats, vitamins, minerals, antioxidants and proteins. The work focuses on selected types of domestic superfoods, their composition …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
- Reader: Martina Kosařová, externi
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Jednobuněčné zelené řasy jako superpotravina
Karolína Musilová -
Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu
Natálie Kaserová -
Úloha antioxidantů jako prevence onemocnění
Tereza Seidlerová