Tvorba tablet ze zelené mikrořasy Chlorella vulgaris pro použití v potravinářství – Bc. Gabriela Dřínovská
Bc. Gabriela Dřínovská
Master's thesis
Tvorba tablet ze zelené mikrořasy Chlorella vulgaris pro použití v potravinářství
Formation of tablets from the green microalgae Chlorella vulgaris for the usage in a food industry
Abstract:
Mikrořasa Chlorella vulgaris se díky svému unikátnímu nutričnímu složení považuje za jeden z možných budoucích alternativních zdrojů živin. Zároveň je pro obsah celé řady bioaktivních látek považována za funkční potravinu. V dnešní době je její biomasa nejčastěji konzumována v podobě doplňků stravy, převážně ve formě tablet. Praktická část této práce se zaměřuje na proces kultivace biomasy Chlorella …moreAbstract:
Thanks to its unique nutritional composition, the microalga Chlorella vulgaris is considered to be one of the possible future alternative sources of nutrients. At the same time, it is recognised as a functional food due to its content of a wide range of bioactive compounds. These days, its biomass is most commonly consumed in the form of dietary supplements, specifically in the form of tablets. The …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 3. 6. 2024
- Supervisor: Ing. Martina Koláčková, Ph.D.
- Reader: Romana Bačová, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
DŘÍNOVSKÁ, Gabriela. \textit{Tvorba tablet ze zelené mikrořasy Chlorella vulgaris pro použití v~potravinářství}. Online. Master's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2024. Available from: https://theses.cz/id/3gxu15/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / specializace:
Food and Beverage Human Nutrition / Food Quality and Safety
Theses on a related topic
-
Isolation and Analysis of Essential Oils from Spices
Markéta Vostarková -
The role of trainees during the Czech Presidency of the Council of the EU and the involvement of the staff of the Permanent Representation of the Czech Republic to the EU in public administration after the Presidency.
Daniel Houdek -
The Future of the EU-Azerbaijan Cooperation within the Framework of the Eastern Partnership Policy: Possible Scenarios
Punhan Shukurov -
Analýza profilů apod. se zaměřením na výživové hodnoty na sociálních sítích
Julius Mock -
Kultivace Arthrospira maxima jako doplňku stravy
Denisa Adamcová -
Příprava mycelia vybraných jedlých dřevních hub kultivací na pevných substrátech jako doplněk stravy
Matyáš Smutný -
Technologie pěstování a hnojení ječmene (Hordeum) s cílem maximální kvality produktu a jeho využití pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene"
Magdaléna DARDOVÁ