Ing. Alena Kratochvílová

Doctoral thesis

Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu

Quality changes in processed cheese as a result of heat sterilisation
Abstract:
Cílem této práce bylo sledovat vliv sterilace na vybrané fyzikálně-chemické, texturní, reologické a organoleptické vlastnosti tavených sýrů. Mnoho spotřebitelů vnímá použití tavicích solí v tavených sýrech jako nežádoucí prvek, který následně zvyšuje hladinu sodíku v tavených sýrech, a proto je snaha vyrobit tavené sýry bez těchto solí, například za použití hydrokoloidů. Práce byla zaměřena na výrobu …more
Abstract:
The aim of this study was to investigate the effect of sterilization on selected physicochemical, textural, rheological and sensory properties of processed cheese. Many consumers perceive the use of emulsifying salts in processed cheese as an undesirable ingredient that subsequently increases the sodium content in the processed cheeses. Therefore, there is an effort to produce processed cheeses without …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 3. 7. 2024

Thesis defence

  • Date of defence: 12. 9. 2024

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Kratochvílová, Alena. Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu. Zlín, 2024. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe