Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu – Ing. Alena Kratochvílová
Ing. Alena Kratochvílová
Doctoral thesis
Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu
Quality changes in processed cheese as a result of heat sterilisation
Abstract:
Cílem této práce bylo sledovat vliv sterilace na vybrané fyzikálně-chemické, texturní, reologické a organoleptické vlastnosti tavených sýrů. Mnoho spotřebitelů vnímá použití tavicích solí v tavených sýrech jako nežádoucí prvek, který následně zvyšuje hladinu sodíku v tavených sýrech, a proto je snaha vyrobit tavené sýry bez těchto solí, například za použití hydrokoloidů. Práce byla zaměřena na výrobu …moreAbstract:
The aim of this study was to investigate the effect of sterilization on selected physicochemical, textural, rheological and sensory properties of processed cheese. Many consumers perceive the use of emulsifying salts in processed cheese as an undesirable ingredient that subsequently increases the sodium content in the processed cheeses. Therefore, there is an effort to produce processed cheeses without …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 3. 7. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 12. 9. 2024
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KRATOCHVÍLOVÁ, Alena. \textit{Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology. 2024. Available from: https://theses.cz/id/3n58b7/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Kratochvílová, Alena. Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu. Zlín, 2024. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyDoctoral programme / field:
Chemie a technologie potravin / Food Technology
Theses on a related topic
-
Vliv pridavku furcellaranu a draselnych tavicich soli na konzistenci tavenych syru
Iva Peníšková -
Kyselina adipová a její soli jako možná náhrada tradičních tavicích solí
Lenka JEDLIČKOVÁ -
Antibakteriální účinek tavící soli HBS (polyfosforečnan s dlouhým lineárním řetězcem).
Adéla NOVÁKOVÁ -
Vliv draselných tavicích solí na viskoelastické vlastnosti taveného sýra během skladování
Eva Janošíková -
Vybrané vlastnosti tavených sýrů s přídavkem draselných tavicích solí
Kristýna Šantová -
Vliv přídavků kappa-karagenanu a draselných tavicích solí na vybrané vlastnosti tavených sýrů
Pavla Šubertová -
Mikrostruktura a viskoelastické vlastnosti tavených sýrů s náhradami tavicích solí
Jolana Dostálová -
Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů
Veronika Holšteinová