Iontová mobilita a hmotnostní spektrometrie v kontrole falšování koření – Bc. Dominik HALMAN
Bc. Dominik HALMAN
Diplomová práce
Iontová mobilita a hmotnostní spektrometrie v kontrole falšování koření
Ion mobility and mass spectrometry in the control of spice adulteration
Anotace:
Falšování koření představuje rozsáhlý problém, tato práce se zabývá využitím iontové mobility ve spojení s hmotnostní spektrometrií při odhalování falšování šafránu pomocí kurkumy a falšování oregana pomocí olivových lístků. Byly porovnány dvě extrakční metody pro obě dvojice koření, testovány vhodné podmínky ionizace a kombinace iontové mobility s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Následně byly …víceAbstract:
Spice adulteration represents a vast problem, this thesis deals with application of ion mobility with mass spectrometry for analysis of saffron adulterated with turmeric and oregano with olive leaves. Two extraction methods were compared for both pairs of spices, suitable ionization conditions and combination of ion mobility with tandem mass spectrometry were tested. Then the selected experimental …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. RNDr. Karel Lemr, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
HALMAN, Dominik. Iontová mobilita a hmotnostní spektrometrie v kontrole falšování koření. Olomouc, 2024. diplomová práce (Mgr.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI, Přírodovědecká fakultaUNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Analytická chemie / Analytická chemie
Práce na příbuzné téma
-
Využití hmotnostní spektrometrie při odhalování falšování potravin
Aneta Štěpánová -
Chemometrické metody v plazmové spektrometrii
Veronika Faltusová -
Falšování potravin živočišného původu
Jakub Tesař -
Využití nukleární magnetické rezonance k detekci falšování medu
Andrea Nosková -
Iontová mobilita a hmotnostní spektrometrie v analýze barviv
Štěpán DOSTÁL -
Mikrobiologie koření - stanovení a porovnání výskytu významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření - pepře černého celého a pepře černého mletého
Marcela Procházková -
Koření pohledem chemika (nejen)
Veronika Sojáková -
Studium autenticity koření a kořenících přípravků
Václav Štursa
Název
Vložil
Vloženo
Práva