Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate – Jakub Svoboda
Jakub Svoboda
Bachelor's thesis
Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate
Determination of Minerals, Trace Elements and Caffeine in Yerba Mate Tea
Abstract:
Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní taxonomické, technologické a nutriční charakteristiky o rostlině Ilex paraguariensis a o nápoji yerba mate, který se z ní připravuje. Cílem praktické části bylo připravit vodné výluhy yerba mate v závislosti na teplotě a v nich stanovit obsah xanthinových derivátů a minerálních prvků za pomoci HPLC a ICP-MS. Výsledky HPLC ukazují, že yerba mate obsahuje …moreAbstract:
The aim of the bachelor thesis was to sum up basic taxonomic, technological and nutritional characteristics of Ilex paraguariensis plant and yerba mate infusion, which is prepared out of this plant. The aim of the practical part was to prepare aqueous solutions of yerba mate depending on the temperature and to analyze xanthine derivates and mineral compounds contents using HPLC and ICP-MS. The results …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 5. 2022
Thesis defence
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Svoboda, Jakub. Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate. Zlín, 2022. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyBachelor programme / field:
Technologie a hodnocení potravin / Food Technology
Theses on a related topic
-
Vliv minerálních látek (měď, zinek) na růst a minerální složení kožních derivátů a krevní plazmy koní
Petra Jančíková -
Minerální látky a stopové prvky v medu
Anna Šimánková -
Výživa těhotných a kojících matek - přání a realita
Iveta JUROVÁ -
Minerální látky a stopové prvky jako doplňky stravy
Adéla Dobrovská -
Nutriční a technologická charakteristika sušenek s obsahem netradičních surovin
Kristýna Šťastná -
Vývoj/adaptace HPLC metody s fluorescenční detekcí pro stanovení alpelisibu v krevní plasmě pro výzkumné účely
Eva Krejčířová -
HPLC metoda pro terapeutické monitorování antipsychotik
Lenka Jindřichová -
Vývoj HPLC metody stanovení psychofarmak v suché krevní skvrně pro farmakokinetické profilování
Eva Krejčířová