Využití Saccharomyces cerevisiae pro výrobu piva a vína – Bc. Eva Vontrobová
Bc. Eva Vontrobová
Bachelor's thesis
Využití Saccharomyces cerevisiae pro výrobu piva a vína
Use of Saccharomyces cerevisiae for beer and wine production
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou kvasinky Saccharomyces cerevisiae a jejím využitím v pivovarství a vinařství. Díky svým specifickým metabolickým pochodům hraje významnou roli při výrobě kvašených nápojů. V práci jsou shrnuty základní poznatky o metabolismu S. cerevisiae. Syntetisované metabolity dávají vznik charakteristickým chuťovým a aromatickým profilům, čehož je využíváno pro produkci …moreAbstract:
This thesis deals with the characteristics of the yeast Saccharomyces cerevisiae and its uses in brewing and winemaking. Thanks to its specific metabolic pathways, S. cerevisiae plays an important role in the production of fermented beverages. The fundamental knowledge about the metabolism of S. cerevisiae will be summarised in this thesis. Production of different types of beers and wines is based …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2016
Identifier:
https://is.muni.cz/th/tt3l9/
Thesis defence
- Date of defence: 9. 6. 2016
- Supervisor: Mgr. Jana Čmielová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Experimental Biology / Special Biology
Theses on a related topic
-
Laktátdehydrogenasy u kvasinky Saccharomyces cerevisiae
Lenka Richterová -
Využití kvasinky Saccharomyces cerevisiae pro studium proteinových interakcí
Markéta Nováková -
Mikrobiální produkce glycerolu kvasinkami Saccharomyces cerevisiae
Karolína Žižková -
Testování schopnosti peptidů navržených pomocí neuronových sítí vázat kovy v kvasince Saccharomyces cerevisiae
Jan Křesťan -
Fermentační produkce glycerolu vybranými kmeny kvasinek Saccharomyces cerevisiae
Vítězslav Rybář -
Exprese lidského alfa-3 beta-1 komplexu Na+/K+-ATPasy v kvasinkách Saccharomyces cerevisiae
Veronika KOLOMAZNÍKOVÁ -
Application of Saccharomyces cerevisiae for heterologous production of oxidoreductases
Klára Herkommerová -
Role of phospholipase C in recovery of yeast Saccharomyces cerevisiae from heat stress
Jan Dohnálek