Studium inhibice bakterií octového kvašení pomocí siřičitanů – Polina Gorodkova
Polina Gorodkova
Bakalářská práce
Studium inhibice bakterií octového kvašení pomocí siřičitanů
Study of the inhibition of acetic acid bacteria by sulphites
Anotace:
Tato závěrečná práce se zabývá studiem bakterií octového kvašení vyskytujících se převážně během procesu výroby vína a řeší schopnost siřičitanů eliminovat nárůst těchto bakterií. V literární části této práce jsou podrobně popsány octové bakterie, jejich charakteristika a význam ve vinařství. Následně jsou popsány různé sloučeniny síry, které vykazují inhibiční vlastnosti vůči mikroorganismům. Dále …víceAbstract:
This thesis deals with the study of acetic fermentation bacteria occurring mainly during the winemaking process and addresses the ability of sulphites to eliminate the growth of these bacteria. In the literature section of this thesis, vinegar bacteria, their characteristics and importance in winemaking are described in detail. Subsequently, various sulfur compounds that exhibit inhibitory properties …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 5. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 20. 6. 2022
- Vedoucí: doc. Ing. Jiří Sochor, Ph.D.
- Oponent: Libor Kalhotka, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendelova univerzita v Brně
Zahradnická fakultaBakalářský studijní program / specializace:
Zahradnické inženýrství / Vinohradnictví a vinařství
Práce na příbuzné téma
-
Bakterie rodu Asaia a jejich výskyt v potravinách a nápojích
Kamila Lacinová -
Citlivost nežádoucích bakterií octového kvašení k sanitačním prostředkům používaným ve výrobnách nealkoholických nápojů
Simona Sedláčková -
Octové bakterie ve vinařské technologii a studium jejich inhibice
Aleš Vavřiník -
Charakterizace kvasinek podílejících se na kvašení hroznového moštu
Eva Vontrobová -
Výskyt bakterií mléčného kvašení ve víně
Simona LIŠKOVÁ -
Štúdium octového kvasenia vo vybraných druhoch vína
Kristína Miklovičová -
Growth of honey bee bacteria in whey-based medium
Emma Mattonai -
Houbové choroby révy vinné.
Sabina Vodrážková