Vliv vodního deficitu na fyziologické charakteristiky vybraných druhů listové zeleniny – Bc. Kamil Kraus
Bc. Kamil Kraus
Master's thesis
Vliv vodního deficitu na fyziologické charakteristiky vybraných druhů listové zeleniny
Influence of water deficit on physiological characteristics of selected species of green leafy vegetables
Anotácia:
Vlivy působící na rostliny negativním způsobem se nazývají stresovými faktory. Samotný stres nezpomaluje pouze životní funkce rostlin, ale přímo ovlivňuje i výši a kvalitu výsledného produktu. Z celosvětového hlediska řadíme mezi nejvýznamnější stresory rostlinné produkce tzv. abiotické stresy, které v posledních letech zahrnují extrémně vysoké teploty, nerovnoměrné rozložení srážek, jak plošné, tak …viacAnotácia:
a naopak nejvyšší mangold (10,31 x 10-3). V případě rostlin stresovaných byla nejnižší hodnota WUE zaznamenána u rokety (8,96 x 10-3), kdežto u mangoldu (10,71 x 10-3) byla nejvyšší. U pokusných rostlin byla měřena také fluorescence chlorofylů. Tato charakteristika nebyla ovlivněna rostlinným druhem, neboť v rámci kontrolních rostlin nebyly mezi sledovanými druhy nalezeny rozdíly. Rozdíly v hodnotách …viacAbstract:
The harmful influences on plants are called stress factors. The stress itself does not slow down only vital functions of plants but influences directly the size and quality of final product as well. Worldwide, we count the so called abiotic stresses as the most significant crop production stressors. These include in recent years extremely high temperatures and unequal rainfall distribution both areal …viacAbstract:
ies, because in case of control plants, there were no differences found between observed plant species. The lowest difference in value of fluorescence had plants of lettuce (0,69) while the highest mangold and salad rocket (0,7). In conclusion it is possible to note, that more sensitive to water deficit are plants of lettuce. As more tolerant to water deficit seems mangold and salad rocket.
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 8. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: doc. Ing. František Hnilička, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KRAUS, Kamil. \textit{Vliv vodního deficitu na fyziologické charakteristiky vybraných druhů listové zeleniny}. Online. Diplomová práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/555m5v/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / odbor:
Horticulture / Market Horticulture
Práce na příbuzné téma
-
Listová a stonková zelenina - nutriční a gastronomický význam
Gabriela Gaubová -
Listová zelenina jako zdroj výživově významných fenolických látek
Daniela TRÖSTLOVÁ -
Návrh vhodné technologie pro pěstování druhů rodu Chenopodium jako listové zeleniny
Zuzana TRABALIKOVÁ -
Obsah energie u vybraných druhů listové zeleniny pěstovaných v podmínkách deficitu vláhy
Veronika Follaufová -
Vliv osmotického stresu na rychlost fotosyntézy a transpirace u vybraných druhů listové zeleniny.
Petra Černohorská -
Vliv vodního stresu na rychlost fotosyntézy a transpirace u vybraných druhů listové zeleniny.
Barbora Slavětinská -
Vliv vodního stresu na rychlost výměny plynů a fluorescence vybraných druhů tribu Panicoideae
Kristýna Hrkotová -
Využití současného měření výměny plynů a fluorescence pro stanovení detekce odpovědi rostlin na vodní stres
Marie Soudná
Názov
Vložil
Vložené
Práva