Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy – Kristýna JANEČKOVÁ
Kristýna JANEČKOVÁ
Bakalářská práce
Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy
Inhibitory effect of monoacylglycerol lauroyl acid on microorganisms
Anotace:
Podstatou bakalářské práce bylo určit citlivost vybraných bakterií vůči účinkům monolaurinu. Monolaurin je považován za přírodní surfaktant, který nachází široké uplatnění jako emulgátor v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Antimikrobiální aktivita byla určena jako minimální inhibiční koncentrace monolaurinu. Výsledky ukazují, že bakterie s buněčnou stěnou grampozitivního typu jsou poměrně citlivé …víceAbstract:
The objectives of this study were to determine the in vitro susceptibility of selected bacteria to monolaurin commonly present in bovine milk fat. Glycerin monolaurate is a naturally occuring surfactant that is used widely as an emulsifier in food and cosmetics industries. Antimicrobial activity was expressed as minimum inhibitory concentration. The results indicate that grampositive bacteria are guite …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 27. 5. 2009
Zveřejnit od: 27. 5. 2009
Identifikátor:
11216
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 8. 6. 2009
Citační záznam
Jak správně citovat práci
JANEČKOVÁ, Kristýna. Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy. Zlín, 2009. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 27. 05. 2009
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 27. 5. 2009 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Chemie a technologie potravin