Stanovení obsahu oleje pomocí Soxhletova extraktoru – Bc. Radek Koudelka
Bc. Radek Koudelka
Diplomová práce
Stanovení obsahu oleje pomocí Soxhletova extraktoru
Determination of oil content using Soxhlet extractor
Anotace:
Stanovení olejnatosti ve 24 různých vzorcích ostropestřce mariánského (Silybum marianum L. Gaertn.) odrůdy Mirel z roku sklizně 2021 bylo provedeno pomocí metody FT-NIR a podle Soxhleta. Z výsledků této práce vyplývá že mezi použitými metodami nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Obsah olejnatosti se pohyboval v intervalu od 27,97 % do 29,36 % (FT-NIR) a od 27,68 % do 29,58 % (Soxhlet). V …víceAbstract:
Determination of oil content in 24 different samples of milk thistle (Silybum marianum L. Gaertn.) of the Mirel variety from the year of harvest 2021 was performed using the FT-NIR method and Soxhlet extraction. The results of this work show that no statistically significant differences were found between used methods. The oil content ranged from 27,79 % to 29,36 % (FT-NIR) and from 27,68 % to 29,58 …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 5. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 31. 5. 2022
- Vedoucí: Ing. Helena Pluháčková, Ph.D.
- Oponent: Barbora Kudláčková
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Stanovení citrátů v kostech metodou GC-MS
Roman Boško -
Stanovení methylrtuti v antarktickém ekosystému pomocí GC-AFS
Natália Meszarosová -
Extrakce nitroderivátů toluenu a produktů jejich degradace z půdy
Ivana Ungrádová -
Studium adipocytárního proteinu vázajícího mastné kyseliny (AFABP) v metabolismu lipidů a jeho klinický význam
Michal Karpíšek -
Mastné kyseliny v ovčím mléce
Klára Horáková -
Chemical analysis of fatty acids and volatile substances of selected types of nuts and seeds
Morine Akuro Ndah -
Effect of heating on fatty acid composition of edible oils and fat
Filip Vojáček -
Quality evaluation of cold-pressed hemp seed oil of industrial hemp varieties (Cannabis sativa L.)
Rebeka Hadlová