Testování potenciálního kryo- a lyoprotektivního účinku vybraných, ve vodě rozpustných forem disacharidů a polysacharidů s prebiotickým potenciálem u kmenů laktobacilů a bifidobakterií – Bc. Nikola Vondráčková
Bc. Nikola Vondráčková
Diplomová práce
Testování potenciálního kryo- a lyoprotektivního účinku vybraných, ve vodě rozpustných forem disacharidů a polysacharidů s prebiotickým potenciálem u kmenů laktobacilů a bifidobakterií
Testing the potential cryoprotective and lyoprotective effects of selected, water-soluble forms of disaccharides and polysaccharides with prebiotic potential in lactobacilli and bifidobacteria
Anotace:
Bakterie s probiotickým účinkem mají příznivý vliv na zdraví svého hostitele. Měly bybýt součástí každodenní stravy člověka. Zdrojem probiotických bakterií mohou být potraviny(fermentované mléčné výrobky, kysané zelí, tempeh, miso atd.), nápoje (kombucha) a doplňkystravy (kapsle, tablety, prášek). Během procesu konzervace těchto bakterií je možnézvýšit jejich životaschopnost přidáním kryo(lyo)protektiv …víceAbstract:
Bacteria with a probiotic effect are beneficial for the health of a host. They should be a part of the daily human diet. Probiotic bacteria are present in food (fermented dairy products, sauerkraut, tempeh, miso etc.), beverages (kombucha) and food supplements (capsules, tablets, powder). During the preservation process of these bacteria, it is possible to increase their viability by adding cryo(lyo …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Jiří Killer, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
VONDRÁČKOVÁ, Nikola. \textit{Testování potenciálního kryo- a lyoprotektivního účinku vybraných, ve vodě rozpustných forem disacharidů a polysacharidů s prebiotickým potenciálem u kmenů laktobacilů a bifidobakterií}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/5fksca/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Probiotika, prebiotika, synbiotika a postbiotika v mateřském mléce a formulích
Lucie ŠEBÍKOVÁ -
Synbiotika pro mláďata přežvýkavců
Martina Geigerová -
Vliv různého režimu zmražení na fyzikální, technologické a organoleptické vlastnosti masa farmově chovaných daňků evropských (Dama dama)
Andreja Gajić -
Vliv zmrazení arteriální tkáně na její deformačně-napěťovou odezvu
František Horák -
Vliv zmrazení na reologické vlastnosti těsta
Kamila Kubíčková -
Vliv předchozího zmražení kadáverů na následnou kolonizaci mouchami čeledi Calliphoridae
Monika Černá -
Změny antioxidantů ve vybraných druzích ovoce v průběhu dlouhodobého zmražení
Jitka Štindlová -
Zmrazení pohybu
Lucie ILLÉSOVÁ
Název
Vložil
Vloženo
Práva