Monitoring imidazolů ve vybraných druzích nápojů – Bc. Martina Procházková
Bc. Martina Procházková
Master's thesis
Monitoring imidazolů ve vybraných druzích nápojů
Monitoring imidazoles in selected types of beverages
Abstract:
Diplomová práce Monitoring imidazolů ve vybraných druzích nápojů je zaměřena na detekci imidazolů v nápojích pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s použitím hmotnostního spektrometru (HPLC-MS/MS). Detekovanými imidazoly byly 2-methylimidazol, 4-methylimidazol a 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4-tetrahydroxybutyl)-imidazol. V teoretické části je popsaný vznik imidazolů, jejich výskyt a vliv na zdraví …moreAbstract:
The diploma thesis deals with monitoring imidazoles in selected types of beverages. The aim is to detect imidazoles in drinks by High Performance Liquid Chromatography with the use of Mass Spectrometry (HPLC-MS/MS). The coumpounds that were detected are 2-Methylimidazole, 4-Methylimidazole and 2-Acetyl-4(5)-(1,2,3,4-tetrahydroxybutyl)-imidazole. The theoretical part concerns the origin of imidazoles …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: prof. RNDr. Bořivoj Klejdus, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Quality and Safety
Theses on a related topic
-
Monitoring imidazolů v potravinách
Khanh Linh Le Qui -
Možnosti ovlivnění vstřebávání kofeinu z kolových nápojů
Karolína Osecká -
Monitoring imidazolů v potravinách
Khanh Linh Le Qui -
Environmentální management ve společnosti Father's Coffee Roastery s.r.o.
Viktorie VOSÁHLOVÁ -
Economic evaluation of coffee commodity and coffee production in Vietnam
Nam Anh Tran -
Analysis of Organic Coffee on the Czech Market
Margarita Yelisseyeva -
Green Coffee Sourcing Methods and Customer Behaviour
Daniel Komár -
Vizuální identita pražírny Coffee Culture
Nelly Orságová