Výskyt bakterií rodu Bacillus v potravinách – Bc. Štěpánka Rozkovcová
Bc. Štěpánka Rozkovcová
Diplomová práce
Výskyt bakterií rodu Bacillus v potravinách
Prevalence of Bacillus spp. in foodstuff
Anotace:
Aerobní sporulující organismy představují velkou výzvu v potravinářském průmyslu. Díky schopnosti tvorby spór přežívají pasterační teploty, některé termorezistentní druhy i ošetření UHT. Jsou také schopné přežívat vysoký osmotický tlak a nízkou vodní aktivitu. Ve vhodných podmínkách pak spóry klíčí a vegetativní formy mohou znehodnocovat potraviny činností enzymů či způsobovat alimentární onemocnění …víceAbstract:
Aerobic spore forming bacteria represent a big challenge in the food industry. Due to their ability of spore formation, they can survive pasteurization temperatures. Some thermoresistant species are also able to survive UHT treatments. These organisms can also survive high osmotic pressure and low water activity. In appropriate conditions, spores germinate and vegetative forms can degrade food by enzymatic …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 11. 4. 2019
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Hana Salmonová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ROZKOVCOVÁ, Štěpánka. \textit{Výskyt bakterií rodu Bacillus v potravinách}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2019. Dostupné z: https://theses.cz/id/6196hf/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Kvalita a zpracování zemědělských produktů / Kvalita a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Mikroorganismy jako původci alimentárních onemocnění
Marek Hloch -
Epidemiologie výskytu alimentárních nákaz v České republice
Petra REJZKOVÁ -
Výskyt Bacillus cereus v potravinách
Jana Podobová
Název
Vložil
Vloženo
Práva