Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií – Ing. Veronika Horáčková
Ing. Veronika Horáčková
Master's thesis
Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií
Effect of some polysaccharides and derivates of cellulose on chosen bacteria
Anotácia:
Suspenzní bujónovou metodou byl zkoumán pozitivní, případně negativní vliv galaktomananu, glukomananu, chitosanu a derivátů celulózy na probiotické bakterie Lactobacillus lactis a Enterococcus faecalis. Testované vzorky byly použity v koncentrační řadě 1, 2 a 3 hm %. U chitosanu byl prokázán inhibiční účinek ve všech použitých koncentracích. Glukomanan a hydroxyethylcelulóza působily po 3 dnech inkubace …viacAbstract:
Positive or negative effects of galactomannan, glucomannan, chitosan and derivates of celulose were studied with suspenzion broth method on probiotic bacteria Lactobacillus lactis and Enterococcus faecalis. The samples were tested in the 1, 2 and 3 % concentrations. In all used concentrations chitosan has shown chitosanu inhibitory effects. After 3 days of incubation it was observed the reduction of …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 5. 2010
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 31. 5. 2010
- Vedúci: doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Horáčková, Veronika. Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií. Pardubice, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / odbor:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Práce na příbuzné téma
-
Stanovení vlákniny a pektinu v komerčních vzorcích vlákniny
Kamila Blahůšková