Bc. Jana Langášková

Master's thesis

Quorum sensing u rodu Lactobacillus

Quorum sensing by Lactobacillus
Abstract:
Bakterie jsou sociální organismy, vytvářející na různých površích organizovaná společenství nazývající se biofilmy, které usnadňují přežití společenství větší odolností proti vnějším vlivům a zajištěním zdrojů živin. Quorum sensing je klíčovým mechanismem, kterým bakterie v biofilmu mezi sebou komunikují a který reguluje fenotypové vlastnosti jako je virulence, bioluminiscence, horizontální přenos …more
Abstract:
Bacteria are social organisms forming organized communities on various surfaces called biofilms, which allow the survival of the bacterial community by better resistance towards external factors and better nutrient acquisition. The quorum sensing is the key mechanism by which bacteria communicate and which regulates the phenotypic properties as virulence, bioluminescence, horizontal DNA transfer, synthesis …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 12. 5. 2023

Thesis defence

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Langášková, Jana. Quorum sensing u rodu Lactobacillus. Zlín, 2023. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Food Technology / -

Theses on a related topic