Antikarcinogenní účinky látek přítomných v zelenině – Bc. Barbora Pešová
Bc. Barbora Pešová
Bakalářská práce
Antikarcinogenní účinky látek přítomných v zelenině
Anotace:
Expozice populace karcinogenním látkám představuje významný faktor v incidenci nádorových onemocnění. Přitom se odhaduje, že 30-40 procent výskytu rakoviny je preventabilní vhodnou stravou a životním stylem. V zelenině, ovoci, i dalších rostlinách, se nachází bioaktivní látky, nazývané chemoprotektiva, které mají schopnost inhibovat, zpomalovat nebo reparovat jednotlivá stádia karcinogeneze. Z antikarcinogenních …víceAbstract:
Exposure of the population to carcinogenic substances represents an important factor in the incidence of tumor disease. It has been estimated that 30-40 percent of all cancers can be prevented by lifestyle and dietary measures alone. In various kinds of vegetables, fruits and other plants are bioactive substances, reffered to as chemopreventers, which have ability to inhibit or repair several phase …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 31. 5. 2006
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/o4j0g/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 7. 6. 2006
- Vedoucí: RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Výživa člověka
Práce na příbuzné téma
-
Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina
Simona ŠUSTEROVÁ -
Ovoce a zelenina jako zdroje vlákniny a minerálních látek v systému školního stravování
Filip ZDENĚK -
Bioaktivní látky v brukvovité zelenině
Karolína KOVAČIKOVÁ -
Biologicky aktivní látky v netradiční listové zelenině
Markéta FRIEDBERGEROVÁ