Bc. Hana Krišová

Master's thesis

Reologické vlastnosti tekutých vaječných hmot při pasteračních teplotách

Rheological properties of liquid egg masses at pasteurization temperatures
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá vlivem doby skladování a pasterační teploty na fyzikální a reologické vlastnosti slepičích žloutků, bílků a melanží. K experimentům byla použita vejce čerstvá i vejce skladována po dobu 4 týdnů při nekolísavé teplotě 4 °C. Tekuté vaječné hmoty pak byly dále pasterovány. Žloutek při teplotě 65 °C, bílek při 57 °C a melanž při 64,5 °C. V práci je popsán vliv délky skladování …more
Abstract:
This diploma thesis deals with the influence of storage time and pasteurization temperature on the physical and rheological properties of chicken yolks, egg whites and melange. Fresh eggs were used for the experiments and eggs were stored for 4 weeks at a constant temperature 5 ° C. The liquid egg masses were then further pasteurized. Yolk at 65 ° C, protein at 57 ° C and melange at 64.5 ° C. The …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Vojtěch Kumbár, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta