Bc. Andrea Kolková
Bachelor's thesis
Vysoce průmyslově zpracované potraviny
Ultra-processed foods
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. První kapitola teoretické části definuje pojem VPZP a zároveň rozděluje potraviny dle klasifikace NOVA. Přes rostoucí spotřebu VPZP ve světě a ČR se přesouvá k jejím vybraným nutričním aspektům a obsahu procesních kontaminantů. Hlavní část je zaměřena na rozvoj nepřenosných onemocnění, které jsou asociovány …moreAbstract:
The bachelor thesis deals with ultra-processed foods and their impact on health. The first chapter of the theoretical part contains the term UPFs and divides foods into four groups according to the system, called NOVA classification. Next chapters summarized consumption of UPFs worldwide and in the Czech Republic. It also defines macronutrients such as sugar, fats and other health risk ingredients …moreKeywords
vysoce průmyslově zpracované potraviny výživa spotřeba NOVA klasifikace sůl cukr nasycené mastné kyseliny procesní kontaminanty rizika chronická nepřenosná onemocnění ultra-processed foods nutrition UPFs consumption NOVA classification salt sugar saturated fatty acids process contaminant risks non-communicable diseases
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2021
Identifier:
https://is.muni.cz/th/fifwf/
Thesis defence
- Date of defence: 10. 6. 2021
- Supervisor: Mgr. Martina Karbanová
- Reader: MVDr. Halina Matějová
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Dietitian / Dietitian
Theses on a related topic
-
Šíření nepřenosných onemocnění v rozvojových státech z hlediska lidské bezpečnosti. Případové studie Tanzanie a Jihoafrické republiky
Natálie Zelinková -
Nasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích: zdroje a vliv na lidské zdraví.
Jana Jašková -
Mastné kyseliny a jejich potenciál snižovat produkci metanu u přežvýkavců
Jana Kovářová -
Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Jiří Pantoflíček -
Trans nenasýtené mastné kyseliny vo výžive človeka
Lucia Balleková -
Nenasycené mastné kyseliny ve stravě hospitalizovaných pacientů
Veronika KONHEFROVÁ -
Nové techniky v oblasti trénování neuronových sítí - Connectionist temporal classification
Matúš Gajdár -
Advancing Motion Words for Human Motion Classification
David Procházka