Bc. Andrea Kolková

Bachelor's thesis

Vysoce průmyslově zpracované potraviny

Ultra-processed foods
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. První kapitola teoretické části definuje pojem VPZP a zároveň rozděluje potraviny dle klasifikace NOVA. Přes rostoucí spotřebu VPZP ve světě a ČR se přesouvá k jejím vybraným nutričním aspektům a obsahu procesních kontaminantů. Hlavní část je zaměřena na rozvoj nepřenosných onemocnění, které jsou asociovány …more
Abstract:
The bachelor thesis deals with ultra-processed foods and their impact on health. The first chapter of the theoretical part contains the term UPFs and divides foods into four groups according to the system, called NOVA classification. Next chapters summarized consumption of UPFs worldwide and in the Czech Republic. It also defines macronutrients such as sugar, fats and other health risk ingredients …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2021

Thesis defence

  • Date of defence: 10. 6. 2021
  • Supervisor: Mgr. Martina Karbanová
  • Reader: MVDr. Halina Matějová

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta