Vysoce průmyslově zpracované potraviny – Bc. Andrea Kolková
Bc. Andrea Kolková
Bakalářská práce
Vysoce průmyslově zpracované potraviny
Ultra-processed foods
Anotace:
Bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. První kapitola teoretické části definuje pojem VPZP a zároveň rozděluje potraviny dle klasifikace NOVA. Přes rostoucí spotřebu VPZP ve světě a ČR se přesouvá k jejím vybraným nutričním aspektům a obsahu procesních kontaminantů. Hlavní část je zaměřena na rozvoj nepřenosných onemocnění, které jsou asociovány …víceAbstract:
The bachelor thesis deals with ultra-processed foods and their impact on health. The first chapter of the theoretical part contains the term UPFs and divides foods into four groups according to the system, called NOVA classification. Next chapters summarized consumption of UPFs worldwide and in the Czech Republic. It also defines macronutrients such as sugar, fats and other health risk ingredients …víceKlíčová slova
vysoce průmyslově zpracované potraviny výživa spotřeba NOVA klasifikace sůl cukr nasycené mastné kyseliny procesní kontaminanty rizika chronická nepřenosná onemocnění ultra-processed foods nutrition UPFs consumption NOVA classification salt sugar saturated fatty acids process contaminant risks non-communicable diseases
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2021
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/fifwf/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 6. 2021
- Vedoucí: Mgr. Martina Karbanová
- Oponent: MVDr. Halina Matějová
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Nutriční terapie / Nutriční terapie
Práce na příbuzné téma
-
Šíření nepřenosných onemocnění v rozvojových státech z hlediska lidské bezpečnosti. Případové studie Tanzanie a Jihoafrické republiky
Natálie Zelinková -
Nasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích: zdroje a vliv na lidské zdraví.
Jana Jašková -
Mastné kyseliny a jejich potenciál snižovat produkci metanu u přežvýkavců
Jana Kovářová -
Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Jiří Pantoflíček -
Trans nenasýtené mastné kyseliny vo výžive človeka
Lucia Balleková -
Nenasycené mastné kyseliny ve stravě hospitalizovaných pacientů
Veronika KONHEFROVÁ -
Nové techniky v oblasti trénování neuronových sítí - Connectionist temporal classification
Matúš Gajdár -
Advancing Motion Words for Human Motion Classification
David Procházka