Význam mléka a mléčných výrobků ve výživě člověka – Nela Maroušková
Nela Maroušková
Bachelor's thesis
Význam mléka a mléčných výrobků ve výživě člověka
The importance of milk and diary products in human nutrition
Abstract:
Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí lidské stravy a patří k základním potravinám. Mléko je důležité především svým obsahem plnohodnotných bílkovin. Mléčný tuk je lehce stravitelný. Zdrojem energie je disacharid laktóza. Z minerálních látek je zastoupen nezbytný vápník a fosfor, dále obsahuje draslík, sodík, hořčík, chlór a síru. V mléce je obsažena i řada stopových prvků, například železo …moreAbstract:
Milk and dairy products become integral part of human nutrition and belong to common food. Milk is very valuable because it contains complete proteins. Its disaccharide lactose is a source of energy. Butterfat is easily digestible. Besides potassium, sodium, magnesium, chlorine and sulfur milk contains also dietary elements like calcium and phosphorus. Milk also contains many trace elements like iron …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 4. 2016
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MAROUŠKOVÁ, Nela. \textit{Význam mléka a~mléčných výrobků ve výživě člověka}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2016. Available from: https://theses.cz/id/7lxttr/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Kysané mléčné výrobky ve výživě dospělých
Roman MEZEY -
Health risks of natural toxins in surface waters
Barbara Kubíčková -
Optimization of production process in milk industry
Sujeewa Buddhasiri -
Mléko a mléčné výrobky ve stravě dětí základních škol
Jiří Kučera -
Effect of calving season and age at first calving on milk production in Czech Fleckvieh cattle
Doris Aikins -
Microbiological parameters of goat´s milk yogurts and sheep´s milk yogurts
Aneta Náplavová -
Staročeské reálie - názvy jídel. Mléko a produkty z mléka
Marie Beňová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights