Mgr. Svatava Bischofová, Ph.D.

Doctoral thesis

Vitamin D v potravinách a stanovení jeho dietární expozice v ČR

Dietary sources of vitamin D and their contribution to the total dietary exposure in the Czech Republic
Abstract:
Dietární zdroje vitaminu D hrají klíčovou roli v době, kdy se vlivem limitujících faktorů, ať už vnějšího prostředí nebo na straně jednotlivce, nelze plně spoléhat na jeho endogenní syntézu v kůži. Cílem práce je proto popsat, jaké jsou hlavní zdroje vitaminu D v obvyklé stravě české populace straší čtyř let (bez zahrnutí doplňků stravy), a určit, jak tyto zdroje pokrývají současná doporučení pro jeho …more
Abstract:
Dietary sources of vitamin D play a key role in a time when due to limiting factors, whether outside or on the individual's side, one cannot fully rely on its endogenous skin synthesis. The aim of the thesis is therefore to describe the main sources of vitamin D in the usual diet of the Czech population older than four years (excluding food supplements) and to determine how these sources cover current …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 4. 3. 2020

Thesis defence

  • Date of defence: 14. 5. 2020
  • Supervisor: Mgr. Martin Forejt, Ph.D.
  • Reader: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D., doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta