Bc. Lucie Cmajdálková

Master's thesis

Vliv homogenizačního procesu a přídavku fycocoloidů na reologické vlastnosti mléčných nápojů.

The impact of homogenization process and phycocolloids addition on the rheological properties of milk-based beverages
Abstract:
V této diplomové práci byl zkoumán vliv přídavku furcellaranu a také vliv jednostupňové homogenizace na reologické vlastnosti vyrobených mléčných nápojů s příchutí kakaa. Modelové vzorky obsahovaly přídavek furcellaranu o koncentraci 0,25 % nebo 0,50 % (w/w). Jednostupňová homogenizace proběhla buď při tlaku 100 bar nebo 200 bar. Pro porovnání byly také zařazeny vzorky nehomogenizované a rovněž vzorek …more
Abstract:
In this diploma theses, the effect of furcellaran addition and single-stage homogenization on the rheological properties of cocoa-flavoured dairy beverages was investigated. The model samples contained furcellaran at concentrations of 0,25% or 0,50% (wt/wt). The single-stage homogenization régime was realized at a pressure of 100 bars or 200 bars. For comparison, non-homogenized samples of dairy beverages …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 6. 5. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Cmajdálková, Lucie. Vliv homogenizačního procesu a přídavku fycocoloidů na reologické vlastnosti mléčných nápojů.. Zlín, 2021. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Food Technology / Technologie potravin