Bc. Nikola Kamenská

Bachelor's thesis

Zinek v potravinách rostlinného původu

Zinc in foods of plant origin
Abstract:
Cílem této bakalářské práce je shrnout poznatky o zinku a jeho úloze v lidském těle. Dále zjistit množství zinku v potravinách rostlinného původu, faktory ovlivňující jeho biologickou dostupnost a jakou úpravou potravin se využitelnost zvýší nebo naopak sníží. Praktická část měla za cíl zjistit, zdali se liší obsah zinku ve vlasech mezi skupinou alternativně stravující a skupinou osob, které konzumují …more
Abstract:
The aim of this bacherol thesis is to summarize the knowledge of zinc and its role in human body. Furthemore to find out amount of zinc in plant based food. What factors influence a bioavailability of zinc and how to prepare food for enhanced the bioavailability. The aim of practical part was to find out, if content of zinc in hair differ between the alternative eating group and group of people, who …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2019

Thesis defence

  • Date of defence: 4. 6. 2019
  • Supervisor: RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
  • Reader: Mgr. Filip Martiník

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta