Možnosti ovlivnění dekarboxylázové aktivity v systému přírodního sýra – Mgr. Richard Adámek
Mgr. Richard Adámek
Doctoral thesis
Možnosti ovlivnění dekarboxylázové aktivity v systému přírodního sýra
Possibilities of influencing the decarboxylase activity in the nature cheese system
Anotácia:
Cílem předložené práce je studium možností redukce obsahu biogenních aminů v reálném systému přírodního sýra. Vysoká koncentrace biogenních aminů v potravinách představuje pro spotřebitele zdravotní riziko, kterého je třeba se vyvarovat. Pro naplnění cíle byly použity jako technologický trend vybrané mikrobiální kmeny mléčných tyčinek schopné redukce koncentrace biogenních aminů, jejichž aktivita byla …viacAbstract:
The aim of the presented work is to study the possibilities influencing decarboxylase activity in the real system of natural cheese. High concentrations of biogenic amines in food pose a health risk to consumers that should be avoided. To fulfil the goal, selected microbiological strains with decarboxylation activity were used as a technological trend, which was confirmed in previous in vitro studies …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 30. 6. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 14. 9. 2022
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Adámek, Richard. Možnosti ovlivnění dekarboxylázové aktivity v systému přírodního sýra. Zlín, 2022. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyDoctoral programme / odbor:
Chemie a technologie potravin / Food Technology
Práce na příbuzné téma
-
Jakostní parametry dlouhozrajících sýrů v průběhu výrobního procesu a zrání sýrů
Zuzana Leischnerová -
Vliv receptury a délky zrání na obsah biogenních aminů ve zrajících sýrech
Adéla Trusinová -
MALDI ToF MS jako nástroj kontroly zrání sýra
Jan STRNAD -
Vývoj mikroflóry u modelových vzorků přírodních sýrů během jejich zrání
Michaela Křenková -
Vývoj obsahu biogenních aminů v průběhu zrání sýrů v závislosti na použité doplňkové kultuře
Martina Škrabalová -
Vývoj texturních vlastností a zastoupení mikro-organizmů v průběhu zrání sýrů za odlišných podmínek
Zuzana Macalíková -
Změny senzoricky aktivních látek během zrání vybraných druhů přírodních sýrů
Michal Sýkora -
Vliv obsahu NaCl na zrání sýrů
Kateřina Moudrá