Nutriční vlastnosti vybraných nebovinních mlék – Kateřina Rozhonová
Kateřina Rozhonová
Bachelor's thesis
Nutriční vlastnosti vybraných nebovinních mlék
Nutritional properties of selected non-bovine milks
Abstract:
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit přehled hlavních nutričních složek velbloudího, kobylího a oslího mléka a srovnat jejich chemické složení s mlékem kravským, buvolím, kozím, ovčím a mateřským. Mléka těchto minoritních druhů mohou být v lidské výživě zajímavá nejen svým nutričním přínosem a možnými fyziologickými účinky, jež jsou v současnosti předmětem mnoha výzkumů, ale také pro svou podobnost …moreAbstract:
The aim of this bachelor thesis was to create an overview of the main nutritional components of camel, mare and donkey milk and to compare their chemical composition with cow, buffalo, goat, sheep and breast milk. Milk from these minor dairy species can be attractive for human nutrition not only in terms of their nutritional benefits and possible physiological effects, which are currently the subject …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 5. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 11. 6. 2024
- Supervisor: doc. Mgr. Soňa Hermanová, Ph.D.
- Reader: Stanislava Voběrková, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme:
Food Technology