Uvolňování ftalátů z materiálů a obalů určených pro maso a masné výrobky – Julie Remencová
Julie Remencová
Bachelor's thesis
Uvolňování ftalátů z materiálů a obalů určených pro maso a masné výrobky
Release of phthalates from materials and packaging intended for meat and meat products
Abstract:
Ftaláty (estery kyseliny ftalové) jsou vysoce produkovány ve většině oblastech průmyslových odvětvích světa právě z důvodu jejich dobrých fyzikálně-chemických vlastností. Uplatňují se jako změkčovadla, tj. látky zlepšující mechanické vlastnosti polymerů. Výsledný produkt může obsahovat 10 % až 60 % změkčovadla, které není v polymeru pevně vázáno kovalentní vazbou, a může tedy docházet k jeho uvolňování …moreAbstract:
Phthalates (phthalatic acid esters) are highly produced in most areas world’s industry due to their good physico-chemical properties. They are used as plasticizers, substances improving mechanical properties of polymers. The final product may contain 10 % to 60 % of a plasticizer which is not firmly covalently bound in the polymer and this may be released into the material with which the plastic is …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.
- Reader: Vlasta Stancová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
REMENCOVÁ, Julie. \textit{Uvolňování ftalátů z~materiálů a~obalů určených pro maso a~masné výrobky}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2021. Available from: https://theses.cz/id/8hf7ax/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology