Bc. Soňa Podholová

Master's thesis

Vliv fermentace s obsahem listů na senzorické vlastnosti vína

The impact of adding leaves to alcoholic fermentation on the sensory perception of the wine
Abstract:
Tato práce se zaobírá pozitivním dopadem využití listů révy vinné v průběhu fermentace moštu na senzorické vlastnosti finálního vína. Pro výzkum byla použita odrůda Sauvignon blanc, která je pro své bylinné aroma některými spotřebiteli vyhledávána. V rámci pokusu byl mošt fermentován s 0,75 %, 1,15 % a 3 % objemem listů a v jednom případě byla použita i kontrola. Vliv listů na aromatický profil vína …more
Abstract:
This study is focused on how adding leaves into a must changes the quality of the wine. 3 samples of Sauvignon Blanc with 0.75 %, 1.5 %, and 3 % of leaves volume together with a control sample were prepared and not only the impact was measured by gas chromatography, but the final wine samples were also evaluated by a panel of tasters. The results showed the wine was given a better mark if green tones …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 4. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Božena Průšová, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta