Stanovení kvality proteinu a její změny během tepelné úpravy jedlého hmyzu – Bc. Pavla Štoková
Bc. Pavla Štoková
Diplomová práce
Stanovení kvality proteinu a její změny během tepelné úpravy jedlého hmyzu
Determination of protein quality and its changes during heat treatment of edible insects
Anotace:
Tato diplomová práce se zabývá stanovením kvality proteinu jedlého hmyzu, konkrétně druhů Tenebrio molitor a Gryllus assimilis a dále stanovením změny kvality tohoto proteinu prostřednictvím tepelné úpravy. Proteiny jsou makromolekuly složené z peptidových řetězců nezbytné pro výstavbu tkání a účast v biochemických procesech živých organismů. Nedostatek proteinů ve stravě vede k úbytku kosterního svalstva …víceAbstract:
This master thesis deals with the determination of the protein quality of edible insects, specifically the species Tenebrio molitor and Gryllus assimilis, and further with the determination of the change in the quality of this protein through heat treatment. Proteins are macromolecules composed of peptide chains necessary for the construction of tissues and participation in the biochemical processes …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 16. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Ivo Doskočil, Ph.D.
- Oponent: Anna Adámková, DiS., externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠTOKOVÁ, Pavla. \textit{Stanovení kvality proteinu a její změny během tepelné úpravy jedlého hmyzu}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/8qbwjy/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Vliv tepelného zpracování na stravitelnost a kvalitu proteinu u Tenebrio molitor a Gryllus assimilis
Josef Klabík -
Stravitelnost aminokyselin u kuřat chovaných na maso
Marian Foltyn -
Proteinové molekuly z exkrečně-sekrečních produktů rybího parazita Eudiplozoon nipponicum (Monogenea) a jejich význam v procesu trávení krve a modulaci imunitní odpovědi hostitele
Jana Ilgová -
Sledování produkce methanu během simulovaného bachorového trávení krmiva v bioreaktoru <I>in vitro</I>
Martin Klimiček -
In vitro trávení pšenice a pšeničných výrobku a jeho vliv na obsah karotenoidů
Kateřina Mysíková -
Vliv rozdílného druhu krmení na trávení a vstřebávání živin u Border kolií.
Aneta Procházková -
Volný čas a možnosti zkvalitnění jeho trávení u osob s mentálním postižením v Domově Daliborka.
Soňa MATULOVÁ -
Antioxidační vlastnosti houby \kur{Cordyceps} sinensis během procesu\nl{} simulovaného trávení
Zuzana Bláhová
Název
Vložil
Vloženo
Práva