Rostlinné a bakteriální polysacharidy jako možné kryo- a lyo-protektivní látky pro dlouhodobou konzervaci a vývoj nových probiotik či synbiotik – Bc. Veronika Ryšavá
Bc. Veronika Ryšavá
Master's thesis
Rostlinné a bakteriální polysacharidy jako možné kryo- a lyo-protektivní látky pro dlouhodobou konzervaci a vývoj nových probiotik či synbiotik
Plant and bacterial polysaccharides as possible cryo- and lyo-protective substances for long-term conservation and development of new probiotics or synbiotics
Abstract:
V dnešní době, kdy je více nežli jasné, jak významnou roli hraje mikrobiom ve zdraví člověka, stoupá zájem o probiotické preparáty. Tyto doplňky stravy se nejčastěji podávají ve formě kapslí a tablet. Efektivnějším způsobem, tedy kromě každodenní konzumace fermentovaných potravin či nápojů, je podání tzv. synbiotik, které kromě probiotických mikroorganismů obsahují také živiny pro tyto bakterie. Během …moreAbstract:
Nowadays, when it is more than clear how the microbiome plays a role in human health, interest in probiotic preparations is increasing. These dietary supplements are most often given in the form of capsules and tablets. A more effective way, in addition to the daily consumption of fermented foods or drinks, is the consumption of so-called synbiotics, which, in addition to probiotic microorganisms, …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 18. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 16. 5. 2023
- Supervisor: doc. Ing. Jiří Killer, Ph.D.
- Reader: Jakub Mrázek, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
RYŠAVÁ, Veronika. \textit{Rostlinné a~bakteriální polysacharidy jako možné kryo- a~lyo-protektivní látky pro dlouhodobou konzervaci a~vývoj nových probiotik či synbiotik}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/8v8f81/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights