Rostlinné a bakteriální polysacharidy jako možné kryo- a lyo-protektivní látky pro dlouhodobou konzervaci a vývoj nových probiotik či synbiotik – Bc. Veronika Ryšavá
Bc. Veronika Ryšavá
Diplomová práce
Rostlinné a bakteriální polysacharidy jako možné kryo- a lyo-protektivní látky pro dlouhodobou konzervaci a vývoj nových probiotik či synbiotik
Plant and bacterial polysaccharides as possible cryo- and lyo-protective substances for long-term conservation and development of new probiotics or synbiotics
Anotace:
V dnešní době, kdy je více nežli jasné, jak významnou roli hraje mikrobiom ve zdraví člověka, stoupá zájem o probiotické preparáty. Tyto doplňky stravy se nejčastěji podávají ve formě kapslí a tablet. Efektivnějším způsobem, tedy kromě každodenní konzumace fermentovaných potravin či nápojů, je podání tzv. synbiotik, které kromě probiotických mikroorganismů obsahují také živiny pro tyto bakterie. Během …víceAbstract:
Nowadays, when it is more than clear how the microbiome plays a role in human health, interest in probiotic preparations is increasing. These dietary supplements are most often given in the form of capsules and tablets. A more effective way, in addition to the daily consumption of fermented foods or drinks, is the consumption of so-called synbiotics, which, in addition to probiotic microorganisms, …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 18. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 16. 5. 2023
- Vedoucí: doc. Ing. Jiří Killer, Ph.D.
- Oponent: Jakub Mrázek, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
RYŠAVÁ, Veronika. \textit{Rostlinné a~bakteriální polysacharidy jako možné kryo- a~lyo-protektivní látky pro dlouhodobou konzervaci a~vývoj nových probiotik či synbiotik}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/8v8f81/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
Název
Vložil
Vloženo
Práva
Theses 8v8f81 8v8f81/2
16. 4. 2023