Hodnocení obsahu vitaminu C v ovoci a zelenině a výrobcích z nich – Tereza Kabelková
Tereza Kabelková
Bachelor's thesis
Hodnocení obsahu vitaminu C v ovoci a zelenině a výrobcích z nich
evaluation of vitamin c in fruit and vegetables and their products
Abstract:
Literární část této bakalářské práce se zabývá významem ovoce a zeleniny ve výživě a nejvýznamnějšími druhy obsahující vitamín C. Je zde charakterizován vitamín C jeho vlastnosti, reakce, vliv zpracovaní na stabilitu vitamínu C, průmyslová výroba, historie a objev. Význam vitamínu C ve výživě člověka, jeho antioxidační účinek a vliv na zdraví. Dále jsou popsány metody stanovení vitamínu C. V experimentální …moreAbstract:
The literature part of this bachelor thesis deals with the importance of fruits and vegetables in nutrition and the most important species containing vitamin C. Vitamin C is characterized in terms of its properties, reactions, the effect of processing on vitamin C stability, industrial production, history and discovery. The importance of vitamin C in human nutrition, its antioxidant effect and influence …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 19. 6. 2023
- Supervisor: Ing. Petr Šnurkovič, Ph.D. DiS.
- Reader: Miloš Jurica, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KABELKOVÁ, Tereza. \textit{Hodnocení obsahu vitaminu C v~ovoci a~zelenině a~výrobcích z~nich}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of Horticulture. 2023. Available from: https://theses.cz/id/8yyisp/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureBachelor programme / specializace:
Horticulture engineering / Post-harvest technologies and food quality
Theses on a related topic
-
Výskyt a změny rostlinných alkaloidů v potravinových surovinách a produktech
Magdaléna Juziková -
Tourists’ perception and preferences of traditional plant food products in Cambodia
Thomas Brenner -
Fermented plant foods and their importance in food security in northern Ghana
Kingsley Obeng Buaben -
Potential application of plant essential oils for food preservation
Mayda Rojnik -
Stanovení vybraných antioxidantů (kyselina askorbová, kyselina močová) v seminální plazmě
Petra Drábková -
Kyselina askorbová a její role v reakcích rostlin na stres
Martina Malinová -
Influence of selected natural juices containing ascorbic acid on browning inhibition during fruit drying.
Anna Hubáčková -
Amperometrické stanovení kyseliny askorbové
Martina Šišková