Problematika vyluhovatelnosti kovů z materiálů používaných pro zpracování a uchovávání potravin a nápojů – Bc. Šárka Martinková
Bc. Šárka Martinková
Bakalářská práce
Problematika vyluhovatelnosti kovů z materiálů používaných pro zpracování a uchovávání potravin a nápojů
Leaching of non-ferrous metals from materials used for foodstuff and beverages processing or storing
Anotace:
Práce je zaměřena na studium vyluhovatelnosti mědi z mosazi, niklu z nerezavějící oceli potravinářské kvality a hliníku z hliníkové nádoby. Byly provedeny výluhové testy daných kovů za použití 3% vodných roztoků organických kyselin (octové, vinné a citronové) v různých časových intervalech. Nejvyšších koncentrací bylo dosaženo ve výluzích 3% vodných roztoků kyseliny octové, kdy tyto koncentrace byly …víceAbstract:
This work is focused on the study of leaching of copper from brass, nickel from stainless steel and aluminum from aluminum vessel. Leach tests of corresponding metals with 3% aqueous solution of organic acids (acetic acid, tartaric acid, citric acid) in various time intervals were made. The highest concentrations were reached in extracts of 3% aqueous acetic acid solutions, when these concentrations …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 27. 6. 2012
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 29. 8. 2012
- Vedoucí: doc. Ing. Tomáš Weidlich, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
MARTINKOVÁ, Šárka. \textit{Problematika vyluhovatelnosti kovů z materiálů používaných pro zpracování a uchovávání potravin a nápojů} Online. Bakalářská práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2012. Dostupné z: https://theses.cz/id/911s7o/. [cit. 2024-04-20].
Jak správně citovat práci
Martinková, Šárka. Problematika vyluhovatelnosti kovů z materiálů používaných pro zpracování a uchovávání potravin a nápojů. Pardubice, 2012. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- nikomu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin