Charakterizace plazmidů multirezistentních kmenů Escherichia coli produkujících ESBL izolovaných ze zvířat – Bc. Marta Matulová, Ph.D.
Bc. Marta Matulová, Ph.D.
Diplomová práce
Charakterizace plazmidů multirezistentních kmenů Escherichia coli produkujících ESBL izolovaných ze zvířat
Characteristics of E.coli isolates of animal origin producing extended-spectrum beta-lactamases
Anotace:
Počet případů bakterií rezistentních k cefalosporinům 3. a 4. generace značně roste u izolátů z lidí a poslední dobou také u izolátů z potravinových zvířat nebo produktů z těchto zvířat. Potenciální role zvířat jako rezervoárů genů rezistence k širokospektrým cefalosporinům musí být brána v úvahu. Donedávna v České republice nebyly záznamy o bakteriích izolovaných z drůbeže nebo drůbežího masa, které …víceAbstract:
Resistance to third and fourth generation cephalosporins is rapidly increasing in bacteria infecting humans and recently in bacteria isolated from food-producing animals or food of animal origin. Potential role of animals as reservoirs of genes encoding resistance to these cephalosporins must be considered. In the Czech Republic, until recently there was no record about bacteria producing extended …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 11. 5. 2010
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/pa8ly/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 6. 2010
- Vedoucí: prof. MVDr. Alois Čížek, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
MATULOVÁ, Marta. \textit{Charakterizace plazmidů multirezistentních kmenů Escherichia coli produkujících ESBL izolovaných ze zvířat}. Online. Diplomová práce. Brno: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. 2010. Dostupné z: https://theses.cz/id/9cuogu/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biologie / Obecná biologie
Práce na příbuzné téma
-
Příprava a produkce dvou rekombinantně upravených genů z řasovky Pythium oligandrum v produkční bakterii Escherichia coli s využitím technologie syntetických genů.
Marie Mądrzyk -
Výskyt a aktivita patogenní Escherichia coli v potravinách živočišného původu
Martina Kučerová -
Význam Escherichia coli a dalších enterobakterií v mikrobiotě kojenců
Kristýna Knobová -
Vliv vybraných emulgátorů a různých způsobů emulzifikace na růst bakterií Staphylococcus aureus a Escherichia coli
Kamila KOLDOVÁ -
Vliv obohacení medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Escherichia coli
Lucie ŠEBESTOVÁ -
Vliv vybraných emulgátorů a různých způsobů emulzifikace na růst bakterií Escherichia coli a Staphylococcus aureus
Kamila KOLDOVÁ -
Vliv zpracování medu na jeho antimikrobiální aktivitu u bakterie Escherichia coli
Kateřina ŠTEFANOVÁ -
The Comparison of Educational System and English Language Teaching in the Czech Republic and the Federal Republic of Germany
Dominika Navrátilová Šromová